Izolarea termică a locuinţei presupune folosirea unor materiale şi tehnologii de calitate, moderne, care pot garanta o atmosferă perfectă în interior, indiferent de sezon. Unul dintre cele mai importante elemente ale izolărilor termice pentru case este bariera de vapori. De regulă se foloseşte folie barieră de vapori şi la tavan, acoperiş, pereţi, dar şi la pardoseli, în funcţie de nevoi şi de cerinţele tehnice ale izolaţiilor termice.
În practică, bariera de vapori sau folia barieră de vapori va fi un strat dintr-un material special, cu rol de limitare sau încetinire a trecerii vaporilor de apă prin structuri. Nu mai avem condens la nivelul suprafeţelor protejate cu folii barieră de vapori, temperatura interioară este păstrată constantă pentru un confort sporit, aerul respirat are o calitate mai bună. Dacă se foloseşte spumă poliuretanică la izolare nu mai este nevoie de această folie barieră de vapori, asta doar dacă avem celula închisă la spuma poliuretanică.
Montarea barierdi de vapori sau foliei barieră de vapori va fi mereu spre interiorul casei, nu se va monta în loc de izolaţie, ci alături de ea, umiditatea nu mai ajunge aşa de uşor la izolaţie şi la structurile de beton, lemn, la zidărie. Izolarea este mai eficientă şi mai rezistentă pe termen lung odată cu integrarea foliilor barieră de vapori.
Locul foliilor barieră de vapori este mereu între izolaţie şi stratul final de finisare, de exemplu podele laminate, plăci gips-carton, se instalează în interiorul pereţilor. Durata de viaţă a structurilor este prelungită şi evităm printr-un simplu montaj de folie barieră de vapori şi formarea temutului mucegai.
Se va folosi mereu folia barieră de vapori când avem izolaţii cu materiale permeabile la vapori, vată bazaltică, minerală, lână de lemn, spumă cu celulă deschisă, clădiri cu o etanşeitate foarte bună, cele moderne mai ales, unde nu prea avem schimb natural de aer, clădiri cu o climă mai rece, unde iernile sunt foarte umede şi reci. Nu se va monta însă când apar aplicaţii specifice, când avem proiectări speciale în cazul clădirilor, unde migraţia vaporilor de apă este permisă, dar şi când ventilarea este una adecvată.
Diferenţe faţă de folia anticondens şi montaj, plus de ce avem nevoie de folie barieră de vapori pentru parchet
A nu se confunda folia barieră de vapori cu folia anticondens. Folia anticondens previne formarea condensului prin reflexia căldurii, folia barieră de vapori controlează mişcarea vaporilor de apă şi nu permite pătrunderea umidităţii în construcţie, în casă. Folia anticondens este montată întotdeauna spre exterior, după izolaţie, spre deosebire de folia barieră de vapori, ce este montată spre interior.
Montajul foliei barieră de vapori este foarte simplu şi nu durează foarte mult la casă. Se alege tipul de barieră de vapori, materialul potrivit în funcţie de factorul SD şi de cerinţele pe care le are proiectantul. Se verifică integritatea structurii clădirii, casei, să nu existe scurgeri, probleme de construcţie.
Urmează curăţarea suprafeţelor pe care se va aplica folia barieră de vapori, se usucă, se îndepărtează praful, reziduurile, murdăria, ca să aibă aderenţă cât mai bună folia. Se fac măsurători şi se instalează materialul, se fixează pe suport cu un clei special, benzi adezive, cuie, se verifică şi etanşeitatea. Rosturile şi penetrările sunt etanşate foarte bine pentru a preveni pătrunderea vaporilor de apă. La final se testează integritatea cu un test de presiune a aerului sau un test cu fum.
Parchetul are nevoie şi el de folie barieră de vapori pentru a se împiedica infiltraţiile şi deteriorarea pardoselilor din cauza umidităţii excesive. În baie, bucătărie este mare nevoie de folia barieră de vapori. Nu pierzi nici garanţia parchetului dacă ai folia barieră de vapori sub parchet, creşte gradul de izolare termică şi fonică, iar dacă ai şi strat termoizolaţie sub pardoseală circulaţia vaporilor prin strat este mai bună, se evita uşor condensul. Folia barieră de vapori devine stratul suport pentru parchet laminat, stratificat, pentru cel din lemn masiv.
Soluţia ideală şi pentru acoperişuri şi concluziile
Dacă ne gândim la acoperişurile de la casă putem folosi mai multe tipuri de folie barieră de vapori. Cele din polietilenă, cu diverse grosimi, pentru umiditate cu migrare redusă, cele bituminoase, autoaderente, cu instalare uşoară, cele cu folie aluminiu pentru rezistenţă la vapori mai mare şi durabilitate crescută sunt doar câteva exemple în acest sens. Alegerea foliilor barieră de vapori depinde de climat, de destinaţia clădirii, casei, de aplicaţii, de cerinţele specifice ale anvelopei clădirii.
Aşadar, este foarte important să avem o folie barieră de vapori dacă ne gândim să construim o casă sau vrem să o renovăm pentru a prelungi cât mai mult durata de viaţă a structurii şi a materialelor şi a avea o izolaţie pe care ne putem baza ani la rând.
Folia barieră de vapori se găseşte la magazinele de specialitate la preţuri foarte bune, avem la dispoziţie toate tipurile şi materialele, tot ce ne rămâne de făcut este să căutăm specialişti care să o monteze corect când ne vom ocupa de izolare şi să încercăm să o alegem doar în funcţie de nevoile reale ale casei şi de zona în care ne aflăm.