Sudura este un proces destul de simplu, realizat cu aparate de sudură speciale, prin care se îmbină permanent două sau mai multe piese metalice, dar şi din alte materiale, prin topire şi răcire. Esenţială în mai multe industrii esenţiale, în construcţii sau automobile şi aviaţie şi industria navală de exemplu, sudura modernă presupune respectare unor standarde şi reguli de protecţie extrem de stricte pentru asigurarea sănătăţii, siguranţei sudorilor şi calităţii lucrărilor executate.
Protecţia în sudură este importantă pentru că asigură protejarea împotriva arsurilor şi radiaţiilor UV, pielea şi ochii sunt mereu în siguranţă dacă se respectă normele de protecţie în timpul sudurilor.
Criterii esenţiale pentru alegerea măştii de sudură
Masca de sudură este un echipament de protecţie standard pentru procesul de sudură, are filtre UV şi IR, filtre pentru protejarea de fumul şi gazele toxice rezultate de la suduri. Alegerea sa corectă va influenţa calitatea protecţiei în timpul sudurii, de aceea trebuie să fim foarte atenţi ce cumpărăm.
Cum alegem corect o mască de sudură modernă? Trei factori sunt importanţi în alegerea unei măşti de sudură: confortul, mărimea lentilelor de protecţie şi includerea tehnologiei de ultima generaţie în designul său. Confortul se referă la cât de bine stă masca pe faţă, dacă se potriveşte perfect pe faţă, dacă nu este prea mare, şi ce sisteme de prindere are.
Mărimea lentilelor este şi ea importantă, cu cât mai mare este suprafaţa prin care te vei uita la sudura, cu atât mai bine. Tehnologiile de ultimă generaţie permit automatizarea procesului de „închidere” a lentilelor în funcţie de sudurile realizate şi de lumina emisă în timpul sudurilor.
Va mai conta şi respectarea standardelor de siguranţă când alegem masca de sudură. Se verifică existenţa unor certificări de la autorităţile în măsură să verifice şi să certifice măştile pentru siguranţă. Greutatea măştilor este foarte importantă, asta pentru că vei purta masca ore întregi, o greutate de 560 g este suficientă ca să nu oboseşti de la purtarea măştii.
Tipul de sudură practicat este luat în considerare la alegerea celei mai bune măşti de sudură. Dacă ai sudură manuală cu arc electric vei cumpăra mască ce are un grad de întunecare cuprins între 10 şi 13, la măştile inert gas sau metal active gas vei avea nevoie de măşti cu grad de întunecare de 10-13, iar la TIG-uri masca va avea un grad de întunecare variabil între 8 şi 13.
Lentilele, senzorii şi versatilitatea măştilor de sudură, importante când alegi o mască de sudură
Lentile cu închidere a culorii fixă sau variabilă? La măştile standard, cele pasive, avem lentile cu IR şi UV la nivel de filtrare, este nevoie să ridici masca mereu ca să vezi ce ai sudat, la măştile cu închidere automată a lentilelor ai filtre speciale, senzori de lumină care detectează arcul de sudură şi ajustează automat nuanţa lentilelor. Aşa nu mai ridici masca mereu şi eşti mult mai eficient în ceea ce faci şi termini de sudat mai repede.
Senzorii vor fi un factor important în alegerea măştilor de sudură. Ei permit ajustări în timp real, pot fi doi sau chiar patru pe masca, pentru protecţie sporită, cele mai bune sunt măştile care au cât mai mulţi senzori. Ţine cont şi de viteza de comutare când cumperi măşti de sudură, cât de repede se trece de la o nuanţă normală a lentilei la una mai întunecată, atunci când începi să sudezi – alegi măştile profesioniste, cu viteze mari de comutare.
Versatilitatea este un criteriu esenţial pentru măştile de sudură, asta pentru că lucrezi la mai multe proiecte care au caracteristici diferite. Masca trebuie să aibă caracteristici tehnice care să îţi permită să lucrezi imediat la proiecte diferite şi cu timpi de sudură diferiţi fără a avea nevoie de o altă mască mereu.
Pentru măştile de sudură care au închiderea culorii lentilelor automată va conta şi capacitatea bateriilor încorporate. Dacă ai şi componentă de încărcare solară sau prezenţa bateriilor cu litiu ştii că ai ales o mască de sudură excelentă.
Bateriile AAA care se pot înlocui rapid sunt cea mai bună alegere pentru măştile de sudură obişnuite, dar dacă vrei baterie care să te ţină mult şi să nu înlocuieşti mereu preferi varianta cu baterii cu litiu.
Claritatea zonei de vizualizare şi tehnologiile smart te ajută să te protejezi mai bine cu masca de sudură
Prezenţa modului de şlefuire devine foarte importantă pentru masca de sudură dacă ai o astfel de operaţiune desfăşurată mai mereu. Măştile speciale pentru şlefuire au trecere automată şi rapidă spre nuanţe mai închise ale lentilelor de protecţie, nuanţa este mai deschisă la culoare decât în cazul măştilor pentru sudură.
Claritatea zonei prin care te uiţi când sudezi ar putea fi şi ea un criteriu de luat în seama când îţi alegi masca de sudură. Prezenţa tehnologiei True Colour îmbunătăţeşte productivitatea şi vizualizarea zonei de sudură, deci vei ţine cont şi de acest aspect.
Claritatea lentilelor poate fi exprimată printr-o notaţie de tipul 1/1/1/1, acesta este simbolul clarităţii optice perfecte şi pe el îl vei căuta la masca de sudură. Ţine cont de unghiurile din care vei suda, o zonă cu lentila care îţi permite o vizualizare panoramică este foarte bună pentru sudorii profesionişti.
Te vei gândi la cât de des foloseşti masca de sudură, la ce aplicaţii o vei folosi în mod activ înainte să o achiziţionezi, la includerea tehnologiilor smart în designul măştii, de exemplu Arc Tracking, conexiune Bluetooth, pentru ajustări automate.